Co zrobić, gdy boli wątroba?

Autor: Anna Rogulska (Dziennik Łódzki)

Data publikacji: 16.09.2011 15:57

Liczba odwiedzin: 5593

Tagi: zdrowie, chora wątroba, przeciążona wątroba, ból wątroby, dieta dla wątroby, lekkostrawna dieta, leki na wątrobę, oczyszczanie wątroby

Wątroba to największy i najciężej pracujący narząd w naszym organizmie. Działa jak filtr, który wychwytuje toksyny. Nie tylko oczyszcza organizm, ale również wytwarza substancje, które są niezbędne w naszym życiu. Są to żółć, cholesterol, białka odpornościowe, enzymy. Jest również magazynem dla witamin A, D, E, B12 i C oraz żelaza.

Ponieważ wątroba tak ciężko pracuje każdego dnia, powinniśmy dbać o nasze menu i nie stwarzać sytuacji, w których będzie musiała pracować jeszcze ciężej! Niestety, tak to już jest, że zmiany w sposobie odżywiania wprowadzamy dopiero w momencie, kiedy pojawia się dolegliwość lub choroba przewlekła.

Już niewielkie modyfikacje diety sprawią, że nasza wątroba nie będzie musiała się przepracowywać. Jak możemy jej pomóc?

Najbardziej szkodliwe dla wątroby są tłuste, ciężkostrawne potrawy
 
Najbardziej szkodliwe dla wątroby są tłuste, ciężkostrawne potrawy
fot. Polskapresse

1. Jedz regularne posiłki

Wskazane są posiłki małe objętościowo, ale spożywane częściej. Zapobiegniemy przeciążeniu organizmu spowodowanemu przez jednoczesne dostarczanie dużej ilości składników odżywczych, które muszą być przetworzone przez wątrobę. Każdy posiłek powinien być jedzony w spokoju. Dokładnie gryźmy każdy kęs. Pokarm dokładnie pogryziony jest łatwiej i szybciej trawiony.

2. Ogranicz tłuszcz

Najbardziej szkodliwy jest smalec i słonina. Tłuszcz ten wykorzystywany jest najczęściej do przyrządzania potraw. Sprawia on, że potrawa jest ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Przeciwwskazane są również tłuste gatunki mięs (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna). Po ich zjedzeniu wątroba musi wyprodukować więcej żółci, która rozkłada tłuszcz na mniejsze, łatwiejsze do przyswojenia cząsteczki. Zaleca się chude gatunki mięs (drób bez skóry, chuda cielęcina, młoda wołowina). Powinny być przygotowywane bez dodatku tłuszczu - pieczone w folii lub pergaminie, gotowane w wodzie lub na parze.

Czytaj także: Dziesięć zasad zdrowego żywienia

3. Alkohol tylko od święta

Już małe dawki alkoholu spożywane regularnie szkodzą wątrobie. Systematycznie przyczyniamy się w ten sposób do trwałego jej uszkodzenia. Kieliszek wina, lampka koniaku wypijane każdego dnia mogą powodować obumieranie komórek wątroby i doprowadzić do marskości wątroby.

4. Unikaj żywności wysoko przetworzonej

Każda substancja, która dostaje się do organizmu, trafia również do wątroby. Im więcej w naszej diecie sztucznych barwników, polepszaczy zapachu i smaku, tym jest to bardziej szkodliwe dla organizmu. Niezalecane są gotowe dania z papierka. Naszym obowiązkiem powinno być czytanie informacji znajdującej się na etykietach. Dowiemy się z nich, ile jest np. "soku w soku", jaka jego część to substancje, które mają za zadanie np. poprawić smak czy kolor.

5. Dbaj o świeżość składników pokarmowych

Pamiętajmy, im dłużej przechowujemy jedzenie, tym większe zagrożenie, że rozpoczął się w nich proces fermentacji. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy nie odczuwamy zmiany w zapachu czy smaku dania. W pokarmach powstają szkodliwe substancje, które mogą wywołać zatrucie.

6. Kontroluj spożycie białka

Zadaniem białka jest m.in. odbudowywanie komórek wątroby (hepatocytów). Zalecana ilość białka w ciągu doby wynosi 1g na każdy kilogram masy ciała. Źródłem białka są chude gatunki mięs, ryby, nabiał, nasiona roślin strączkowych. Pamiętajmy, że nadmierna ilość białka w diecie też jest szkodliwa. Obciąża nie tylko nerki, ale i wątrobę.

7. Jedz warzywa i owoce

To źródło witamin i składników mineralnych, które wspomagają walkę z toksycznymi substancjami. Są bogate w błonnik, który niczym miotełka pomaga usuwać toksyny z organizmu. Pomagają wątrobie w odtruwaniu organizmu. Zalecane są soki i przeciery ze wszystkich warzyw i owoców. Jeśli wolimy lub możemy jeść tylko warzywa gotowane (np. ze względu na choroby przewodu pokarmowego) to jak najczęściej przygotowujmy je na parze - tracimy wtedy mniej witamin i składników mineralnych.

Gdy dojdzie do podrażnienia wątroby, pomoże zmiana diety i leki ziołowe

Pomimo przestrzegania diety czasem zdarza się przejedzenie i podrażnienie wątroby. Po takim incydencie stosujemy dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu. Wykluczyć należy wszystkie ostre przyprawy, kawę, mocną czarną herbatę.

Ulgę przeciążonej wątrobie przynosi napar z dziurawca lub tymianku (ułatwia trawienie tłuszczów). Zaleca się je po spożyciu tłustych posiłków. Zioła takie jak tymianek, cząber, majeranek, koper, jałowiec można dodawać do potraw, ponieważ ułatwiają trawienie. Kminek ma działanie rozkurczowe.

Czytaj także: Jak ustrzec się przed zatruciem pokarmowym

Po spożyciu dużej dawki alkoholu ulgę przyniesie nam herbatka z dziurawca z dodatkiem mięty. Musimy wtedy pamiętać też o spożywaniu większej ilości płynów. Zmniejszają one stężenie alkoholu we krwi, a krew trafiająca do wątroby będzie mniej szkodliwa.

Zalecane są również wyciągi z karczocha, który zawiera cynarynę. Chroni ona przed uszkodzeniami błony komórkowe wątroby. Ma działanie rozkurczowe, żółciopędne, odtruwające i przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Ostropest plamisty jest źródłem silimaryny. Ma działanie rozkurczowe i odtruwające. Obniża stężenie cholesterolu we krwi i regeneruje komórki wątroby.

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Najnowsze artykuły

Najpopularniejsze artykuły

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij