Najważniejsze witaminy dla twojego organizmu

Autor: Anna Rogulska (Dziennik Łódzki)

Data publikacji: 19.08.2011 12:32

Liczba odwiedzin: 11104

Tagi: zdrowie, witaminy, produkty zawierające witaminy, zdrowa żywność, naturalna żywność, naturalnie występujące witaminy

Witaminy to związki, które są niezbędne w istotnych procesach życiowych naszego organizmu. Chociaż wykorzystuje śladowe ilości tych związków, bo zapotrzebowanie na witaminy opisywane jest w mili- oraz mikrogramach, to ich znaczenie w zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju jest ogromne.

Każda witamina ma swoje zadania do wykonania. A naszym zadaniem jest dostarczyć ją organizmowi. Niektóre potrafi wytworzyć sobie sam, np. witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a witamina K jest w części produkowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jednak aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy, musimy spożywać określone pokarmy. Powszechnie uważa się, że są to przede wszystkim owoce i warzywa. Ale to nie do końca słuszny pogląd, bo źródłem witamin mogą być także produkty mięsne (zwłaszcza podroby), przetwory mleczne (witamina D) czy oleje (witamina E). A więc najlepsza jest dieta urozmaicona, choć z przewagą produktów roślinnych.

Przedstawiamy najważniejsze witaminy
 
Przedstawiamy najważniejsze witaminy
fot. Polskapresse

Niedobory witamin zdarzają się najczęściej u osób chorych, z zaburzeniami ich wchłaniania. Ale mogą być także następstwem zbyt ubogiej diety.

Beri-beri czy szkorbut to choroby, o których zdążyliśmy już zapomnieć. Jednak w ostatnim czasie zaczęły powracać. Przyczyną ich powstawania jest nieodpowiedni sposób żywienia. Niewłaściwa dieta przyczynia się też do anemii.

Ciągły pośpiech sprawia, że żywimy się oraz gorzej. Jednocześnie panuje moda na szczupłą sylwetkę. Fast foody i diety cud pozbawiają nasz jadłospis witamin. Przedstawiamy witaminy, które są bardzo ważne w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Witamina A

Do objawów jej niedoboru zaliczamy m.in. problemy ze wzrokiem (tzw. kurza ślepota) wypadanie włosów - w przypadku bardzo dużych niedoborów pojawia się łysienie plackowate - kruchość paznokci. Gdy brak nam witaminy A, skóra staje się bardziej narażona na infekcje, trądzik, łuszczy się i jest przesuszona. Małe dzieci, które nie otrzymują odpowiednich dawek tej witaminy w pożywieniu, wolniej rosną.

Czytaj także: Dieta dla mózgu, czyli co jeść, żeby lepiej myśleć

Jak zapobiegać niedoborom? Nasze babcie do picia poleciłyby tran. Zalecana jest również wątroba surowa, gotowana lub smażona. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego dobrym jej źródłem są tłuszcze roślinne, masło, żółtko jaj, tłuste ryby np. makrela czy węgorz. W diecie dzieci zamiast margaryny wskazane jest masło. W kolorowych warzywach, takich jak pomidory czy marchewka występuje pomarańczowo żółty barwnik beta-karoten. Nasz organizm przetwarza go w witaminę A. Przy spożywaniu dużej ilości warzyw zawierających beta-karoten, nasza skóra może przybrać żółtawą barwę.

Przedawkowanie witaminy A powoduje bóle głowy, drgawki, nudności, wymioty.

Witamina B1

Jej niedobór wywołuje chorobę beri -beri, objawiającą się uszkodzeniami nerwów i porażeniami mięśni. Sto lat temu z powodu tej choroby masowo umierali mieszkańcy Azji, których podstawą diety był biały, łuskany ryż.

Jeśli nasza dieta jest prawidłowo zbilansowana, nie ma powodu do niepokoju. W jadłospisie nie powinno zabraknąć ciemnego pieczywa, fasoli, grochu, mięsa - są to bardzo dobre źródła witaminy B1

Problem pojawia się u osób nieracjonalnie odchudzających się. Jeśli podczas stosowania diety, odczuwamy zmęczenie, mamy problemy z koncentracją, łatwo zapominamy o najprostszych czynnościach - powodem może być niedobór witaminy B1. Na jej deficyt narażone są osoby spożywające dużo alkoholu.

Do przedawkowania witaminy B1 dochodzi bardzo rzadko. Objawia się zawrotami głowy, zaburzeniami rytmu serca, drżeniem mięśni.

W aptekach dostępne są zestawy z najważniejszymi witaminami z grupy B. Zaleca się łączyć je z suplementami magnezu.

Witamina B2

Jest bardzo ważna dla oczu. Jeśli pojawia się jej niedobór, pogarsza się widzenie, odczuwamy światłowstręt i nasze oczy łzawią. Nie mniej istotna jest dla układu nerwowego, oddechowego i krwionośnego. Bardzo charakterystycznym objawem niedoboru witaminy B2 są zajady i owrzodzenia w kącikach ust, a także osłabienie i wypadanie włosów.

Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy B2, warto w codziennej diecie uwzględnić kefir, maślankę, mleko, sery twarogowe i żółte. Jej źródłem jest także mięso, groch, fasola. Witaminę B2 trudno przedawkować. Jeżeli już do tego dojdzie, występują nudności i wymioty.

Witamina B3

Reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Rozszerza naczynia krwionośne i jest pomocna u osób z migrenami. Wpływa na poprawną pracę układu nerwowego, łagodzi objawy stresu. Korzystnie oddziałuje na skórę (poprawia jej ukrwienie) i włosy. Coraz częściej witamina B3 dodawana jest do kremów, balsamów, szamponów przeciwłupieżowych.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza

Źródła tej witaminy to : chude mięso, ryby, orzechy ziemne, drożdże, fasola, groch. Natomiast spożywanie dużych ilości słodyczy i napojów gazowanych sprzyja powstawaniu jej niedoborów, które prowadzą do bezsenności, rozstroju nerwowego, biegunek, czasem także do stanów zapalnych skóry.

Witamina B6

Niezbędna dla zdrowia skóry. Wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego, i nerwowego, bierze udział w produkcji komórek krwi i hormonów. Niedobór witaminy B6 przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych, pogorszenia samopoczucia, czasem doprowadzając do depresji. Może powodować anemię i choroby skóry.

Bardzo duże ilości witaminy B6 występują w ziemniakach. Syntetyczna witamina B6 w preparatach łączona jest z magnezem. Jej przedawkowanie doprowadza do uszkodzenia układu nerwowego i mózgu.

Witamina B9

Bardziej znana jako kwas foliowy. Jej odpowiednia podaż jest bardzo ważna dla kobiet ciężarnych, gdyż obniża ryzyko wystąpienia wad mózgu u płodu. Najlepiej zacząć zażywać kwas foliowy na kilka miesięcy przed planowaną ciążą. W Stanach Zjednoczonych dodawanie tej witaminy do mąki obniżyło o połowę liczbę dzieci z wadami wrodzonymi.

Źródła kwasu foliowego to: szpinak, liście pietruszki, kapusta włoska, brukselka, sałata, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), pomarańcze, orzechy. Witamina B9 jest bardzo wrażliwa na gotowanie, dlatego zaleca się zażywanie jej suplementów. W sklepach ze zdrową żywnością warto poszukać mąki wzbogaconej w kwas foliowy. Osoby, których dieta jest prawidłowo zbilansowana, nie są narażone na jego przedawkowanie ani niedobory.

Witamina B12

Jej niedobór najczęściej występują u osób na diecie wegetariańskiej, bowiem źródłem tej witaminy jest mięsom - głównie wątróbka - oraz ryby. Odgrywa bardzo ważną funkcję w produkcji krwi i komórek nerwowych. Jeśli nasza dieta jest uboga w witaminę B12, zwiększa się ryzyko wystąpienia anemii.

Czytaj też: Zbawienny wpływ warzyw i owoców na cerę

Witamina B12 uspokaja, ułatwia koncentrację, poprawia pamięć. Nie powinno jej zabraknąć w diecie osób chorujących na osteoporozę. Choroby i dolegliwości ze strony tarczycy przyczyniają się do słabszego wchłaniania tej witaminy.

Witamina C

Przyśpiesza gojenie się ran, poprawia wzrok, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry. Reguluje działanie układu krwionośnego, korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu. Pomaga we wchłanianiu żelaza i manganu. Chroni przed chorobami nowotworowymi.

Niedobór witaminy C wywołuje szkorbut (główne objawy to krwawienia, bóle mięśni, stawów i kości, wypadanie zębów, trudne gojenie się ran). W dawnych wiekach chorowało na niego dużo żeglarzy pływających w długie rejsy, w czasie których brakowało świeżych warzyw oraz owoców. Osoby z obniżoną odpornością, często łapiące infekcje, bez witaminy C dłużej powracają do zdrowia.

Witaminę C zawierają owoce i warzywa. W okresie zimowym warto w jadłospisie jak najczęściej uwzględniać kiszoną kapustę - bardzo dobre źródło tej witaminy. Jej przedawkowanie nam nie grozi, bo jest ona usuwana z moczem. Nie powinny przyjmować jej w dużych ilościach osoby ze skłonnościami do kamicy nerkowej, bo może się przyczyniać do powstawania kamieni.

Witamina D

Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Na jej niedobór najczęściej narażone są osoby stosujące dietę ubogą w tłuszcz i te, które unikają pobytu na słońcu. Pod wpływem promieni słonecznych nasz organizm potrafi bowiem wytworzyć witaminę D. Dobrym jej źródłem są ryby i tran. Jest bardzo ważna dla naszych kości, wpływa też na prawidłową kondycję mięśni.

U dzieci niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy, u starszych zaś prowadzi do osteoporozy. Objawy przedawkowania to: bóle głowy, osłabienie, swędzenie skóry, w skrajnych przypadkach dochodzi do uszkodzenia nerek, a czasem i serca.

Witamina E

Również rozpuszcza się w tłuszczach. Zawierają ja tylko tłuszcze roślinne, m.in. oleje: słonecznikowy, sojowy. Najlepiej używać ich do surówek i sałatek, czyli w postaci surowej. Witamina E występuje także w orzechach.

Jest zaliczana do przeciwutleniaczy i wraz z witaminą C chroni naszą skórę oraz zapobiega nowotworom. Działa przeciwzapalnie i antytrądzikowo. Często wchodzi w skład kosmetyków. Witamina E chroni nas również przed miażdżycą i wspomaga płodność. U mężczyzn jest bardzo ważna przy produkcji zdrowych plemników.

Witamina H

Jej niedobór występuje bardzo rzadko, najczęściej u osób, które spożywały duże ilości surowego białka jaja kurzego. Białko jaja kurzego zawiera awidynę - substancję, która uniemożliwia wchłanianie witaminy H z jelit. Wówczas występują zmiany zapalne skóry i wypadają włosy.

Źródłem witaminy H (biotyny) jest żółtko jaja, mleko, drożdże, kalafior, banany. W znacznej mierze jest wytwarzana przez bakterie w jelitach.

Witamina K

Niezastąpiona przy krzepnięciu krwi. Jej prawidłowa podaż zmniejsza dolegliwości menstruacyjne, chroni przed krwotokami, zapobiega osteoporozie. Niedobór występuje u osób leczonych przewlekle antybiotykami. Antybiotyki niszczą pożyteczne bakterie występujące w naszych jelitach, które produkują witaminę K. Korzystne warunki dla namnażania się dobrych bakterii stworzymy uwzględniając w diecie jogurty, kefiry, szpinak, brokuły, brukselkę - źródła witaminy K.

Przyjmowanie witaminy K w większych ilościach doprowadza do przedawkowania i szkodzi naszej wątrobie.

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • Następna »

Komentarze (7)

  • :) (gość)

    :) (gość)

    15.02.17, 09:19

    super

    Zgłoś

  • elka (gość)

    elka (gość)

    15.02.17, 09:16

    nawet ok

    Zgłoś

  • lol (gość)

    lol (gość)

    22.04.16, 22:02

    lolol

    Zgłoś

  • Koteczek1234 <3 (gość)

    Koteczek1234 <3 (gość)

    21.01.14, 16:23

    To wina TUSKA!

    Zgłoś

  • Myszka (gość)

    Myszka (gość)

    21.01.14, 16:22

    Nieee

    Zgłoś

  • Salazar  (gość)

    Salazar (gość)

    09.01.13, 18:59

    Dokładnie

    Zgłoś

  • Ezio (gość)

    Ezio (gość)

    09.01.13, 18:59

    Przydatne i ciekawe

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Najnowsze artykuły

Najpopularniejsze artykuły

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.