Szybki kurs serwowania alkoholi

Na bardzo uroczystych przyjęciach, zasad serwowania trunków należy przestrzegać rygorystycznie, dlatego warto je znać, by nie popełnić gafy.

Dobre maniery w czasie przyjmowania gości są bardzo ważne, ponieważ większość przyjęć, uroczystości, spotkań i prywatek łączy się ze spożywaniem jedzenia i nierzadko alkoholi. Zatem dobry gospodarz lub gospodyni powinni mieć pełne rozeznanie w sposobie podawania trunków, by zachować odpowiednią rangę organizowanego przyjęcia. Oto kilka przykładów serwowania alkoholi.

Szampana podaje się w wysokich kieliszkach
 
Szampana podaje się w wysokich kieliszkach
fot. Polskapresse


Wina musujące i szampan

Wina musujące często zwane są szampanami. Podawane są do deserów, ale także śniadań i obiadów. Zawierają one od 8 do 11 procent alkoholu. Pijemy je w wysokich kieliszkach - szampankach lub tzw. tutkach.

Koniak pijemy w pękatych kieliszkach z małym otworem
 
Koniak pijemy w pękatych kieliszkach z małym otworem
fot. Polskapresse


Koniak

Nazwa tego trunku pochodzi od francuskiego miasteczka Cognac. Najsłynniejsze firmy produkujące koniak to: Napoleon, Remy, Martell, Camus, Curvoisier. Butelka koniaku oznaczona gwiazdkami mówi nam o tym, że trunek dojrzewał 10-15 lat. Koniak najwyższej klasy oznaczony jest międzynarodowymi skrótami, oto przykłady:
V.O. (very old) - dojrzewał dwadzieścia lat
V.S.O. ( very superior old) - dojrzewał do dwudziestu pięciu lat
V.S.O.P. (very superior old pale) - dojrzewał trzydzieści lat i więcej.

Koniak pijemy w kieliszkach - bombkach z małym otworem. Często kieliszki do trunku są ogromne, ale trunku nalewa się do nich mało. Generalnie koniak bardziej się smakuje i wącha, niż pije.

Zobacz także: Przepis na śliwkową nalewkę

Wódka

Wódka przed podaniem powinna być silnie schłodzona. Serwujemy ją tylko do zakąsek. Wódki zwane damskimi są wódkami słodkimi, które pije się czasem do kawy zamiast likieru.

Likiery podajemy w kieliszkach do wódki
 
Likiery podajemy w kieliszkach do wódki
fot. Polskapresse


Likier

Likier to aromatyzowany, dość mocny (ok. 40-procentowy) alkohol. Kremami nazywane są likiery o słodkim, delikatnym smaku i aromacie. Likiery wytwarzane na koniaku są bardzo szlachetne. Likiery podajemy w małych, napełnionych do pełna kieliszkach, w jakich pije się wódkę.

Whisky

Whisky jest mocnym, 50-procentowym alkoholem, który sprzedawany jest w dwóch odmianach: popularnej (paroletnia) i znacznie starszej, która odróżnia się czarnym kolorem nalepki oraz napisem Very Old Scotch Whisky (odmiana popularna ma żółtawą etykietkę). Whisky pije się jako tzw. long drink z wodą sodową i lodem, rzadko w formie czystej. Whisky podajemy po kawie i koniaku na zakończenie obiadu.

Gin najczęściej pije się z tonikiem
 
Gin najczęściej pije się z tonikiem
fot. Polskapresse


Gin

Gin zawiera 39-45 procent alkoholu. Podobnie jak whisky, rzadko pije się go w czystej postaci, najczęściej zaś rozcieńczany jest tonikiem i podawany w niskich szklankach z cytryną i lodem.

Koktajle

Koktajle alkoholowe mogą składać się z ginu, wódki, wina, koniaku, wermutu oraz soków i przypraw. Ważne, by przestrzegać proporcji podanych w recepturach.

Piwo

Piwo najczęściej serwowane jest w sezonie letnim na przyjęciach koktajlowych. Najlepiej podawać w temperaturze 8-10 stopni, ponieważ w niższej temperaturze traci pianę.

Jaki alkohol do jakiego dania

Zwyczaje doboru wina do potraw nie są jednakowe na całym świecie, np. Włosi, Anglicy czy Francuzi piją czerwone wino do dań z mięsa białego, czego w Polsce się nie praktykuje. Są dania, do których nie podaje się żadnych win, dla przykładu: sery śmietankowe, sałaty z sosem octowym, czekoladki i kwaskowate owoce.

 
fot. Polskapresse

Do jakich potraw w Polsce podaje się poszczególne trunki

Przystawki - wódka, wina wytrawne
Ryby - białe wino wytrawne
Dania z jaj - białe wino wytrawne
Owoce morza - białe wino wytrawne
Drób - czerwone wino wytrawne
Dziczyzna - czerwone wino wytrawne
Wołowina - czerwone wino wytrawne
Baranina - czerwone wino wytrawne
Cielęcina - białe wino
Kawior - wódka, szampan
Deser - szampan, miód pitny, porto
Kawa - likier, koniak

UWAGA! Jeżeli do jakiejś potrawy dodaliśmy odrobinę wina, to ten sam gatunek wina powinniśmy postawić na stole.

Kolejność podawania trunków

Wino białe podajemy zawsze przed czerwonym, a wytrawne przed słodkim.Trunki podane podczas aperitifu nie powinny być później podawane do obiadu lub kawy. Nie serwujemy szampana pomiędzy winem białym i czerwonym, a zawsze przed nimi lub po nich.

Aperitif

Zanim goście zasiądą do stołu dla zaostrzenia apetytu można ich poczęstować aperitifem. Trunek powinien być możliwie lekki. Zalecane jest podawanie takich trunków jak: wytrawny wermut, wytrawna lub półwytrawna sherry, gin z tonikiem, szampan, wino musujące.
Aperitif nie powinien być podawany przy stole, ale w innym pokoju i nie powinien trwać więcej jak 15-20 minut. Ma on za zadanie zajęcie gości i pobudzenie apetytu.

Toasty można wznieść szampanem, winem, ale nie robi się tego wódką. Do alkoholu nie powinno się namawiać. Jeżeli ktoś nie ma ochoty lub nie może pić alkoholu, należy to uszanować i nie nękać go ciągłymi namowami. Rolą gospodarza jest zadbanie o napoje dla osób niepijących.

Źródło: wiadomosci24.pl

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • Następna »

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Najnowsze artykuły

Najpopularniejsze artykuły

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij